Tulip System I en IA

De Tulip System I was de eerste echte Tulip uit de keukens van de Bossche computermakerij. Voor de duidelijkheid: De computer op de afbeelding staat op een glazen tafelblad.

Klik op de badge om de Handleiding van de Tulip System I online te lezen. Deze heeft onze penningmeester André Bosch gedgitaliseerd omdat deze computer zeer afwijkend is van de gangbare systemen.

Toen Tulip Computers nog geen Tulip Computers was, doch nog deel uitmaakte van Compudata, werd in de voorste gelederen een optimale prestatie geleverd, waarmee men in 1983 beloond werd met de Koning Willem I plaquette. Als een der eersten ter wereld werd een volwaardige 16 bits microcomputer ontwikkeld. Men noemde het zelf de eerste exponent van de Vierde Generatie. De produktie van de System I werd gestart in 1982. In juli 1983 liepen de eerste computers van de band. Een maand voordat IBM met zijn PC's op de markt kwam.
De eerste System I draaide onder CP/M 86, doch na even bij IBM gekeken te hebben werd snel overgeschakeld naar MS-DOS.
Een standaard System I met 128Kb RAM en twee keer 400Kb FDU's, monochrome monitor en printer kostte rond de 10500 gulden (excl.BTW). De toren met dubbele diskdrive (800Kb) en 5 Mb HDU moest rond de 18500 gulden kosten. De folder meldt verder:

"Elk systeem is uitgerust met een ergonomisch toetsenbord van 103 toetsen die een garantie zijn voor een eenvoudige en logische bediening van het systeem.
Het geheugen van de TULIP kan met 128 t/m 896Kb uitgerust zijn waardoor ook de allergrootste programma's verwerkt kunnen worden.
Het hart van het systeem is een 8086 processor (8 MHz). Deze 16 bits processor met zijn 16 bits databus geven, samen met de andere electronica-architectuur, het TULIP SYSTEM I een ongekende snelheid.
Voor het specifieke rekenwerk kan ook nog een 8087 reken-processor toegevoegd worden. Als het TULIP SYSTEM I in een netwerk moet gaan functioneren is de toevoeging van een 8089 processor de ideale oplossing.
In het unieke TULIP SYSTEM I zijn standaard alle nodige kontrollers en interfaces reeds ingebouwd, waardoor uitbreidingen zeer goedkoop gerealiseerd kunnen worden, zo zijn aanwezig: kontroller voor diskette units 5,25 inch alsook 8 inch, interfaces voor hard disk units (Winchester), tape units, printers (serial en parallel), Viditel aansluiting en kommunikatie-interface.
De 8 standaard ingebouwde tekensets geven de gebruiker de mogelijkheid om brieven in verschillende talen te schrijven.
Grafische mogelijkheden zijn aanwezig (160x72 punten), "High resolution graphics" met 384x288 of 768x288 punten voor het specialistische grafische werk.
Een niet-refelkterend groen of kleuren beeldscherm met 24 regels, elk 80 tekens geeft de gebruiker een uitzonderlijke beeldweergave.
De 25ste regel "statuslijn". Hier verschijnt automatisch belangrijke informatie voor de gebruiker over de status van het systeem.

Het TULIP SYSTEM I kan uitgerust worden met een enkele diskette unit van 400Kb, dubbele diskette unit 800Kb, enkele diskette unit 750Kb, dubbele diskette unit 1,5Mb, hard disk unit (Winchester) 5Mb of 10Mb met diskette unit.

In de toekomst zullen ook hard disk units met nog grotere kapaciteit alsook verwisselbare harddisks leverbaar zijn. Deze serie met verschillende externe geheugenkapaciteiten geven de gebruiker de mogelijkheid om het juiste externe geheugen te kiezen voor zijn toepassing.
Het geheel wordt bestuurd door het industriestandaard MS-DOS Operating System waardoor diverse computertalen zoals Basic, Cobol, Fortran, Pascal etc. gebruikt kunnen worden. Hierdoor kunnen duizenden reeds bestaande toepassingsprogramma's op de TULIP gebruikt worden."

In ons gedrukte verenigingsperiodiek Tulip Contact is in de loop van de afgelopen jaren veelvuldig geschreven over de SYSTEM I. Handige tips, programma's, beschrijvingen van het moederbord etc.
Vanaf onze download-pagina kunt u een samenvatting van die artikelen downloaden.
De Tulip System IA is dezelfde computer als de System I, doch bevind zich in een andere behuizing.
Omdat bij de systemen van de 'concurenten' niet het toetsenbord en de PC geintegreerd waren in dezelfde behuizing, doch de PC en de diskdrives, is voor het nieuwe model van de System I een analoog ontwerp gemaakt. De functionaliteit bleef echter hetzelfde. De behuizing zal later gebruikt worden bij de Tulip Advance/Extend.
Als Tulip rond het eind van 1987 drie andere troeven op de markt heeft wordt de produktie van de System I gestaakt. De magazijnen worden leegverkocht en daarna is het over. Het bedrijf zal dan nog vijf jaar support blijven geven.

Terug naar het modellen-overzicht