Tulip AT Compact 2

De Tulip AT Compact 2 is het vervolg op de eerste AT286. Nu met recht een compact.

Op 9 juni 1988 introduceert Tulip Computers, samen met haar produkten Tulip Isolan en Tulip Xenix V/286, haar nieuwe, zeer complete en compacte AT Compatible microcomputer.
De Tulip AT Compact 2 is bedoeld als een sterke aanbieding in de onderkant en het brede middensegment van de professionele AT-markt.
Bij de ontwikkeling van de AT Compact 2 heeft Tulip een aantal eigen ASIC's (Application Specific Integrated Circuits) ontwikkeld die, mede door intensief gebruik van de VLSI (Very Large Scale Integration) de Compact met recht compact maken: 30,5 cm breed, 14 cm hoog en 37,5 cm diep.
De 80286 microprocessor werkt op 12,5 MHz (door middel van een jumper in te stellen op 7,15 MHz). Het intern geheugen is 640Kb met 1 Wait State (Zero Wait State indien de 80286 microprocessor op 7,15 MHz is ingesteld). De EPROM/BIOS is AT en OS2 compatible en zorgt voor het automatisch laden van het besturingssysteem. Het systeem heeft verder standaard op het moederbord: een floppy controller die 5,25" en 3,5" eenheden bestuurt, een klok/kalender, een muis-aansluiting voor aansluiting van een MicroSoft-muis, een parallelle poort (Centronics compatible) en een seriele poort (RS232c compatible).
De systeemeenheid heeft 4 16 bits slots en 1 8 bits slot. De harddisk (20, 40 of 60Mb) is achterin op de voeding geplaatst zodat voorin ruimte is voor twee halfhoge geheugeneenheden.
De Tulip AT Compact 2 beschikt in de standaardconfiguratie over een DGA (Dual Graphics Adapter) video-adapter die zowel Hercules als CGA instelbaar is. Het systeem kan ook worden voorzien van een TEVA video-adapter (EGA-compatible).
De basisuitvoering (640Kb, 5,25" of 3,5" FDU en 20Mb HDU, DGA, 12" monitor en 101 keyboard alsmede MSDOS 3.3, DIAGNOSE, WINDOWS, WRITE en PAINT) heeft een adviesprijs van HFL. 6390,= (excl.BTW).
De AT Compact 2 is duidelijk het vervolg op de PC Compact 2. Dezelfde behuizing en nagenoeg dezelfde indeling in de kast. Alleen het moederbord is iets anders. Onze recensent vond het toendertijd niet zo'n interessante computer. Gewend aan de vernieuwende systemen waar Tulip tot dusverre op de markt kwam, kon hij aan dit systeem niets nieuws ontdekken. Het ontlokte hem de uitspraak dat Tulip mee ging doen in de caroussel van systeemschuivers.
Overigens zijn er van deze AT Compact 2 verschillende versies moederborden verschenen. Tulip heeft ze op het bord genummerd met een level-nummer. Bij de latere versies is ondermeer het geheugen in voetjes geplaatst, terwijl in de 'oudere' systemen dit geheugen op het moederbord was gesoldeerd.


Terug naar het modellen-overzicht