Tulip AT Compact

De Tulip AT Compact is de eerste machine in de 286-reeks die uit de fabriekspoorten kwam.
De AT 286 of AT 1, zoals hij bij de T.G.V. wordt genoemd, is de eerste volwaardige AT286 die geproduceerd werd. Een ergonomisch ontwerp met degelijke componenten maakte van dit systeem een gewilde computer. De hoge bouw maakte het mogelijk om aan de frontzijde, boven elkaar, zowel een harddiskdrive alsmede twee halfhoge floppydiskdrives aan te treffen.
De machine is gebouwd rond een 16bits 80286 processor, switchable tussen 8 en 10MHz.
Standaard was er 640Kb (piggy-back) RAM-geheugen aan boord, hetgeen daarop tot 2 Mb uitbreidbaar was.
De systeeminstellingen werden vastgelegd in het CMOS-geheugen dat door een batterij werd gevoed. Met behulp van een speciaal diagnose programma is het mogelijk om deze CMOS-instellingen te wijzigen.
Door toepassing van de VLSI-technologie had het systeem een relatief gering aantal chips aan boord hetgeen zorgde voor een verhoogde betrouwbaarheid, een relatief laag stroom verbruik en een lage warmte ontwikkeling.
Het aardige van dit systeem is dat het moederbord op een componentenkaart zit, die, evenals alle andere uitbreidingskaarten, in een kaart met slots werd gestoken. De uitbreidingsslots maakten dus geen integraal deel uit van het moederbord (zoals bij de meeste andere computers).
Standaard waren er verder disk controller kaart (voor de aansturing van zowel HD als DD floppydiskdrives), een SCSI-kaart (voor de aansluiting van maximaal 8 apparaten), een HD-controllerkaart (standaard was een 20Mb MFM-Harddisk meegeleverd), een IO-kaart (parallel- en seriele poorten) en een videocontroller (meestal een MAGDA, doch het kon ook een standaard CGA-kaart of zelfs een EGA-kaart zijn).

Terug naar het modellen-overzicht