Tulip Gebruikers Vereniging
Rondleiding Tulip Amersfoort 23 mei 2002
Hier een impressie van de rondleiding die het bestuur van de TulipGV kreeg in Amersfoort:
Uw webmaster was maar zo brutaal om zijn auto op de parkeerplaats van de directie neer te zetten. Hoewel de receptie daar niet zo blij mee was, was hij aan het einde van ons bezoek niet weggesleept.
Na een welkomstwoord door de heer Jasper Homma, sales director Nederland, kregen we gelegenheid om over het bestaansrecht en de toekomst van de vereniging te spreken met de heer Peter Herman, chief executive officer Tulip Holding N.V. Na een lunch kregen we een rondleiding door het hele Tulip-gebouw.
Het TulipGV-bestuur kijkt zijn ogen uit in het magazijn voor de desktop-computers. Zelfs voor oudere machines is er nog van alles voorradig!
Deze kuubskist was ten tijde van ons bezoek net aangekomen vanuit Den Bosch. Er zitten allerhande antieke computers in, die in Den Bosch in een vitrine stonden. Aangezien Tulip geen eigendom meer heeft in Den Bosch, werd ook dit antiek naar Amersfoort verscheept. De magazijnmeester zou de boel uit laten zoeken en kijken wat er nog mee te doen is. De machine die er boven uit steekt, is een Tulip Systeem I uit ca. 1983-1986.
Stelling naast stelling met onderdelen voor oudere en nieuwe Tulip computers.
Zelfs deze plaquette hadden ze in Den Bosch van de muur van de voormalige Tulip-fabriek gesloopt en naar Amersfoort gestuurd.
Dit is de test- en reparatieafdeling voor de desktop-computers. Ook van elk nieuw type Tulip computer worden altijd enkele exemplaren hierheen gebracht en volledig uit elkaar gesloopt. Dit om altijd onderdelen voor alle types computer op voorraad te hebben.
Eem deel van de assemblageafdeling voor Tulip (en Topline) computers. Er worden telkens (zover mogelijk) 10 gelijke laptops per lijn geassembleerd. Op deze foto is te zien dat vanaf een centrale server de software op de laptops wordt gezet, deze worden vervolgens nog grondig getest. Van elke laptop die het bedrijf verlaat worden alle nummers en de configuratiegegevens geregistreerd, zodat er bij eventuele problemen gemakkelijker een oorzaak (en oplossing) gevonden kan worden.
Uw bestuur luistert aandachtig naar de uitleg. Van links naar rechts te zien:
De heer Jasper Homma, sales director Nederland
André Bosch, penningmeester TulipGV
De heer Onur Kertil, manager notebook production unit
Jan van der Burg, voorzitter TulipGV
De heer Willem Stuiveling, manager spare parts
Peter Dijs, toenmalig PR-man TulipGV
Uw webmaster, Michiel Hooijberg, nam de foto's en staat er dus niet op, de secretaris Ronald Hillebrand was helaas verhinderd.
Hier wordt de registratie van geassembleerde en geteste notebooks in orde gemaakt, daarna worden ze verpakt en naar het magazijn gebracht.
De laptops zoals ze aankomen vanaf de fabrikant in het verre oosten: zonder harddisk, geheugen en processor. Deze onderdelen worden in Amersfoort volgens bestelling gemonteerd, daarna rest alleen nog de software en het testen. En uiteraard worden de stickertjes van Tulip of Topline er op geplakt.
Met z'n tienen tegelijk wachtend op de juiste onderdelen, de netwerkverbindingen liggen reeds klaar voor het kopiëren van de programmatuur.
Twee maal een blik in de reparatieafdeling voor de notebooks. Deze afdeling wordt beheerd door de heer John Ruskauff, service & support manager systems.
Het viel ons op dat de notebooks nog voornamelijk Toplines waren. Dat zal in de toekomst veranderen, aangezien Tulip en Topline dan geen aparte merken meer zullen zijn, maar als Tulip-Topline verkocht zullen worden. Het personeel in de assemblage- en reparatieafdelingen is voornamelijk afkomstig van Topline in Hoevelaken, en meegekomen naar Tulip in Amersfoort na de overname van 2L (moederbedrijf van Topline en Dynalink) door Tulip Computers.
Alle gerepareerd notebooks worden van nieuwe software voorzien en uiteraard grondig getest voordat ze naar de klant teruggestuurd worden.
We kregen zelfs een primeur voor Nederland te zien: de PaceBlade. Bij de ontwikkel- en onderzoeksafdeling van Tulip was men deze in het verre Oosten gemaakte notebook aan het onderzoeken, met als doel hem in Nederland onder het merk Tulip te gaan leveren.
Het bijzondere van de PaceBlade is dat scherm en toetsenbord niet aan elkaar vast zitten, de signalen worden met een infaroodverbinding verstuurd. Verder is het beeld 90 graden te kantelen, waardoor het formaat van een A4-tje wordt benaderd. Met een speciale pen kan dan direct op het touchscreen worden gewerkt.
Zoals Jan van der Burg hier samen met een Tulip-medewerker laat zien, kan de PaceBlade ook als een normale notebook worden gebruikt, als hij in de meegeleverde tas blijft zitten. Jan zag zo'n speeltje wel zitten, de prijs was echter nog niet bekend....
Ter afsluiting kregen we nog een blik in de Tulip-showroom, waar de huidige apparatuur staat tentoongesteld. Links zijn de Topline-notebooks te zien, daarboven de Dynalink communicatieapparatuur.
De huidige Tulip desktopsystemen en servers. Er staat 1 oudere machine tussen, een Tulip Vision Line 5/90, dat was de 1 miljoenste computer die Tulip gebouwd heeft. Rechts zijn de Conceptronic communicatiemiddelen te zien, de naam waaronder Tulip de Dynalink-apparatuur in Europa (voornamelijk Spanje) op de markt brengt.
En natuurlijk de leverbare Tulip notebook-modellen.
Hieronder volgen nog twee berichten van onze voorzitter en van Tulip, waarin de conclusies en afspraken van deze dag staan:
Ik ben net als de andere bestuursleden zeer tevreden met wat er donderdag j.l. is bereikt. Ook de andere leden vonden het prettig om weer eens door de fabriek te lopen.
Ik heb alleen nog een vraag: mocht er een lid mij bellen voor onderdelen, is het dan mogelijk om deze tegen kostprijs of voor een ander bedrag dit bij jou te kunnen bestellen?
Graag wil ik mede namens het bestuur jou en de andere mensen van Tulip hartelijk bedanken voor een zeer leerzame middag.
Met vriendelijke groeten,
Jan van der Burg
Jan,
wat mij betreft een geslaagde middag afgelopen donderdag! Ook de directie en de medewerkers die jullie gesproken hebben zijn positief dat de banden met onze gebruikersvereniging zijn aangehaald. Wat mij betreft houden we het er in dat we in elk geval elkaar 2 * per jaar spreken. Hieromtrent houden we contact.
Zoals afgesproken bevestig ik je hierbij de gemaakte afspraken:
* Tulip stelt aan de gebruikersvereniging een prijslijst ter beschikking. In deze prijs is 2% op de kostprijs berekend, deze opslag zal uiteindelijk aan jullie terugvloeien. Uitsluitend leden van jullie vereniging kunnen gebruik maken van de aanbiedingen. Vanaf 1 juni werken wij echter met een nieuwe prijslijst waardoor de prijzen die ik je dan vandaag zou kunnen geven niet meer actueel zijn. Volgende week krijg je dus de meest recente.
* Binnenkort worden wij actief op de consumentenmarkt. Op dit moment zijn we in gesprek met partijen die notebooks en PC's voor ons gaan verkopen. Mijn voorstel is om in elke doos een inschrijfformulier bij te voegen voor jullie vereniging waarbij wij garanderen dat de contributie voor het 1e jaar door ons aan jullie vergoed wordt (a Euro 5,00 per lid per jaar). Mensen kunnen zich dan dus opgeven. Aan jullie de taak om leden dan binnen de vereniging te houden!
* Jouw e-mailadres wordt toegevoegd aan onze perslijst. Dit houdt dan in dat alle persberichten die Tulip het land instuurt automatisch ook bij jou terecht komen. Jij kunt dan je mede bestuursleden informeren.
* Als jullie een gebruikersdag hebben dan kunnen jullie me benaderen voor eventuele demo-apparatuur.
* Onze serviceafdelingen worden geinstrueerd dat er binnen jullie vereniging ruime kennis aanwezig is van producten die bij ons niet meer actueel zijn. Klanten die ondersteuning nodig hebben worden dan doorverwezen.
We spreken elkaar!
Groet,
Jasper Homma
Sales Director Nederland